Wat is chronische pijn?Na een rondje ziekenhuis en een diagnose (die eerder een omschrijving van klachten is dan een daadwerkelijke oorzaak) op zak werd ik door de reumatoloog doorverwezen naar een groepsconsult over chronische pijn. Dit is een algemene voorlichting over pijn, de vicieuze cirkel en het advies voor revalidatie.

Als jij ook doorverwezen bent naar een dergelijk gesprek of consult geef ik je de tip om vooral zonder vooroordelen erin te gaan en open te staan voor de informatie die ze je hier gaan geven. Probeer de tips en feiten eruit te filteren die op jou van toepassing zijn. Op het moment zelf zal de informatie niet allemaal even zinnig aanvoelen.

Hoewel de opsomming van feiten nuttig is vond ik dat de focus van het consult te veel op 'pijn' ligt. De overige gevolgen en symptomen die bij een chronische ziekte of chronische pijn horen kwamen niet aan bod. Dit had ik graag voorafgaande aan het consult geweten, dus bij deze...

Wat je ongeveer gaat horen tijdens zo'n consult:

Het verschil tussen acute en chronische pijn

In bepaalde gevallen is pijn goed; namelijk acute pijn. Acute pijn heeft een signaal- of waarschuwingsfunctie. Als je bijvoorbeeld je vingers brandt aan een hete pan trek je snel je hand terug. Dit komt doordat je lichaamsweefsel een beschadiging registreert, dit wordt doorgegeven aan je hersenen en je trekt je hand in een reflex terug.

Het verband tussen lichamelijke schade en de pijnprikkel is direct en duidelijk. Met een gerichte behandeling en/of periode van rust kan je natuurlijke herstellingsvermogen van je lichaam aan de slag waardoor deze pijn weer over gaat.


Er wordt gesproken van chronische pijn als pijnklachten langer dan drie maanden aanwezig zijn. In veel gevallen is de oorzaak van de pijn niet (meer) te vinden of is zelfs al verdwenen. Een direct en duidelijk verband tussen deze lichamelijke schade en de pijn is er niet meer.

Waarom je nog steeds pijn voelt is lastig te achterhalen. In het lesje over pijn tijdens het  groepsconsult werd er gewezen op de hersenen, die een verstoord pijnsignaal doorgeven. Alsof je hersenen vergeten zijn dat er geen directe aanleiding tot pijn meer is. Maar, wat veelal niet verteld wordt, vaak zijn er meerdere redenen zijn waarom de pijn nog steeds aanwezig is en die zijn in elke situatie en per persoon anders.


Inzicht in je persoonlijke situatie

Bedenk dat jij uniek bent en zo ook de redenen waarom jij chronische pijn hebt. Het is daarom lastig maar noodzakelijk om inzicht te krijgen in je persoonlijke situatie. Vaak is het moeilijk de oorzaak of oorzaken van de pijn te vinden en een behandeling te starten. En reken maar dat dat frustrerend is! 

Herken je jezelf erin? 'Er moet toch een echte oorzaak zijn voor mijn pijn?'. Je gaat naar allerlei specialisten, homeopaten en andere witte jassen om te ontdekken wat die vervelende klachten veroorzaken. Vanwege het grote scala aan mogelijkheden aan redenen waarom JIJ chronische pijn hebt wordt er ondertussen van alles geprobeerd, verteld en aangeprezen - helaas vaak zonder enig blijvend effect.


Revalidatie

Het groepsconsult vervolgt met een lesje over de vicieuze cirkel waar ik nu niet dieper op in ga en eindigt met een aanmoediging tot een revalidatietraject. Hierbij worden je klachten nogmaals bekeken en wat het effect is op je dagelijks leven. Vervolgens ga je verschillende, op elkaar afgestemde behandelingen en therapieën volgen. Dit komt toch al en stap dichter bij het kijken naar jouw persoonlijke situatie!

Er zijn veel instanties die deze trajecten aanbieden, maar vaak allemaal met een verschillende insteek en methode. Voordat je een beslissing neemt zul je daarom goed moeten kijken welk traject bij jouw persoonlijke situatie past en wat jij aankan. Vaak kost zo'n revalidatie weken tot maanden waarbij je meerdere keren per week zoet bent met de diverse therapieën.

Persoonlijk heb ik destijds, na hierover veel gelezen te hebben, besloten voorlopig niet het revalidatietraject te volgen. Ik wilde eerst zelf het een en ander op een rij zetten en actief mijn weg vinden in het accepteren en omgaan met mijn chronische ziekte.

Wat jij kiest moet je natuurlijk helemaal zelf weten en is volledig afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Maar ik geef je één advies hierin: Stilstand is achteruitgang! Dus ga in ieder geval aan de slag met je acceptatie, het verwerken en het zoeken naar praktische oplossingen.Wat is chronische pijn? Wat is chronische pijn? Reviewed by Afina Weidema on september 29, 2017 Rating: 5

Geen opmerkingen