Hoe je positief kunt blijven ondanks een chronische ziekte (deel 1)

 

 

Denk aan wat je nu kunt en niet aan wat je vroeger allemaal kon

Wellicht herken jij het volgende bij jezelf of bij je naast die chronisch ziek is: als de gezondheid in vliegende vaart achteruit gaat is het soms moeilijk om positief te blijven. Dingen die je graag doet gaan niet meer zo gemakkelijk of zelfs helemaal niet meer. Het is logisch dat je je daar druk om maakt. Het werkt zelfs enorm stressverhogend en lichtelijk deprimerend. Dat je je zo voelt is heel normaal, dat hoort bij het acceptatieproces zoals je in deze blog al kon lezen.Deze quote - denk aan wat je nu kunt en niet aan wat je vroeger allemaal kon - heeft mij geholpen om hier overheen te komen. Het helpt je om positief te blijven en moedigt je aan om je te focussen op de dingen die je nog wel kunt. Stel realistische doelen en haalbare eisen voor jezelf en wees blij als je deze haalt maar zeker niet teleurgesteld als het niet lukt. Bekijk het van de positieve kant en richt je op alles wat goed gaat, ook al zijn het maar kleine dingen.

Kijk niet te ver vooruit maar bekijk per dag of zelfs per moment wat er mogelijk is. Makkelijk? Nee, zeker niet altijd. Maar het heeft geen zin om stil te staan bij alle leuke bezigheden die je niet meer, beter niet, of minder vaak kunt doen. Probeer daarom te genieten van alles wat je nog wel kunt, accepteer hulp(middelen) en creëer nieuwe mogelijkheden.


Zo heb ik bijvoorbeeld een kussen mee als ik lang moet zitten en een klein kussentje voor onder mijn gevoelige elleboog. In de keuken staat nu een krukje waar ik op kan zitten tijdens het koken en met mijn man heb ik andere afspraken gemaakt over het huishouden. Met eenvoudige hulpmiddelen en goed overleg kan ik daardoor bepaalde bezigheden langer en beter volhouden.


Pas deze quote toe en bekijk per dag of moment wat je nog wel kunt. Als je het van de positieve kant bekijkt is je situatie misschien nog niet zo slecht. Vind nieuwe mogelijkheden en hulpmiddelen die het makkelijker kunnen maken. Verwacht geen grote stappen, maar wees optimistisch.
 

Lees ook het tweede deel van deze serie | Hoe je positief kunt blijven ondanks een chronische ziekte...10 lichtpuntjes die jou helpen om positief te blijven 

Het artwork bovenaan deze blog is gemaakt door Afina Weidema (uh, door mij dus ;)

Hoe je positief kunt blijven ondanks een chronische ziekte (deel 1) Hoe je positief kunt blijven ondanks een chronische ziekte (deel 1) Reviewed by Afina Weidema on oktober 13, 2017 Rating: 5

Geen opmerkingen