Waarom verhuis je niet naar een warm land?
Sommige personen met een chronische ziekte voelen aanmerkelijk verschil als ze in een andere omgeving zijn. Het liefst met een aangenaam warm (zo'n 24 graden) en zeker niet te vochtig klimaat. Ook ik kan me hierin zeker vinden.

Mijn ervaring met een ander klimaat

Het was me vorig jaar met onze trip naar Lanzarote, in november, al erg opgevallen. En ook in het vroege voorjaar, tijdens een bedrijfsweekend naar Marokko, was het duidelijk. Ik had veel meer energie, minder pijn en kon meer doen. We hebben enkele uren rondgewandeld, iets wat me momenteel thuis niet meer lukt. Natuurlijk had ik er last van, maar na een warm bad en wat rust was die diepe spierpijn en kramp weg!

Ik hield er nog steeds rekening mee dat ik niet alles kon doen - een kwestie van accepteren dat sommige dingen te veel zijn. Maar wat een contrast met het leven in het Nederland waar het herstel vaak enkele dagen duurt en ik maar één activiteit per dag of per twee dagen kan doen.


Ik moet dus de conclusie trekken dat met het achteruitgaan van mijn gezondheid in Nederland het verschil en het voordeel steeds groter wordt in een warm, droog klimaat. Dit viel natuurlijk niet alleen mij op. Mijn man merkt dit logischerwijs erg snel op. Maar ook mijn werkgever en collega's waren verbaasd over de energieke en ondernemende Afina; die hadden ze al een poosje niet gezien. Ja, ook al waren het maar enkele dagen; in een dergelijk klimaat met gunstige luchtvochtigheid komt mijn ware ik weer naar boven en verdwijnt mijn fibromyalgie naar de achtergrond.

Waarom ga je niet emigreren?

Als je bovenstaande leest zal het je dan ook niet verbazen dat ook ik regelmatig de vraag te horen krijg: "Waarom verhuis je niet naar een warm land als je hier zo'n last hebt van vochtig en koud weer?"; "Als ik in jouw situatie zat zou ik emigreren" en "Kun jij niet beter naar een omgeving verkassen met een zomers klimaat?"

Als je maar vaak genoeg merkt dat je zoveel voordeel hebt van een ander klimaat ga je er zelfs nog over nadenken ook! En waarom ook niet?! Als je chronische ziekte niet te genezen is, kun je altijd nog je best doen om beter te worden. Elke verbetering op gezondheidsgebied is mooi meegenomen toch?Toch is het natuurlijk een hele stap om te gaan emigreren. Er komt enorm veel bij kijken en om het helemaal 'gemakkelijk' te maken zijn de vereisten en regels voor ieder land weer anders. Het is aan te raden om eerst voor een langere periode te proefdraaien, bijvoorbeeld door te overwinteren. Een nieuw leven opbouwen in een ander land is namelijk heel wat anders dan een ontspannende vakantie. En je wilt natuurlijk wel zeker weten dat het gekozen land echt een positieve invloed heeft op je gezondheid.

Het is goed om alle voors en tegens goed te beschouwen zodat je daarna weloverwogen een beslissing. Wat je beslissing daarna ook wordt, je hebt in ieder geval een goed weerwoord op die eeuwige vraag "Waarom verhuis je niet naar een warm land?'Hier zijn we voorlopig nog niet van plan om te emigreren, wel zijn we bezig met een andere spannende stap hieromtrent. Binnenkort meer informatie! Maar voorlopig nog steeds vanuit een te koud en te nat Nederland,

Lees ook: Chronisch ziek | Je moet er mee leren leven

Dit artikel is een frisse insteek en samenvoeging van de blogs Waarom ga je niet emigreren? en De confrontatie, beide eerder verschenen op Wonen, Maken en Leven.


Waarom verhuis je niet naar een warm land? Waarom verhuis je niet naar een warm land? Reviewed by Afina Weidema on oktober 20, 2017 Rating: 5

2 opmerkingen

  1. Ik heb je blog net ontdekt en vind het erg leuk hoe je over je ziekte schrijft! Al is ''leuk'' natuurlijk een beetje een gek woord, maar je hebt een toffe insteek als het om dit onderwerp gaat :) Ik merk het zelf ook altijd: in de winter bereiken mijn energie en gezondheidsgevoel echt een dieptepunten als ik dan een weekje naar Spanje oid ga om een beetje aan te sterken, geniet ik met volle teugen en merk ik echt dat het me goed doet. Maar emigreren... nee, dat zou ik niet doen. Ik voel me hier thuis en ben gewoon een Nederlandse, dus dan doe ik het maar met de mooie dagen die we hier af en toe hebben en de reisjes naar de zon :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt voor je leuke reactie Vivian. Af en toe een weekje bijtanken is inderdaad ook al een luxe! En daarna weer lekker naar huis :)

      Verwijderen