Stomme vraag | Hoe gaat het met je?Het lijkt zo'n vriendelijke vraag: 'Hoe gaat het met je?'. Ik weet dat ik niet de enige ben die de vraag stom vind - of anders gezegd: overbodig, ongepast, onzinnig. Dan heb ik het natuurlijk niet over de meelevende medemens die, als je in een goed gesprek zit, oprecht vraag het het met je gaat en dan ook nog open staat voor het antwoord. Maar in Nederland wordt 'deze vraag vaak slechts ter introductie van een gesprek of als begroeting gebruikt. Ter verduidelijking: deze blog gaat over deze 'snel gestelde' vraag; waarom deze stom is, wat je kunt antwoorden en wat een goed alternatief is.


Tsja, het gaat SLECHT!

Als je chronisch ziek bent, maar ook als je net een geliefd persoon verloren bent in de dood of als je depressief bent, zul je het misschien met me eens zijn. Het gaat soms niet zo goed, of eerlijker... je kunt slechts zelden de vraag 'hoe gaat het met je' positief beantwoorden. Er zullen zelfs momenten zijn dat je het antwoord op die vraag zelf niet eens weet.

Bovendien heeft het geen zin om altijd de nadruk te leggen op het feit dat je gezondheid of mentale staat achteruit gaat. Dit is niet goed voor je eigen positiviteitsgevoel maar heeft ook zeker invloed op je sociale status. Niemand heeft zin om altijd te horen dat 'het niet zo goed gaat', ook als is het waar.
Je wordt op een gegeven moment al snel als een pessimist gezien, terwijl ze niet zien dat je in werkelijkheid een realist bent.

Dus, die snelle vraag 'hoe gaat het met jou' of 'gaat het goed'.... die moeten we zien te ontwijken. Voor ieders bestwil. Hoe?

Wat te antwoorden?

Krijg je de vraag en heb je een snel (lees: ontwijkend) antwoord nodig? Lees de onderstaande antwoorden, met een knipoog, probeer ze uit en kaats meteen de vraag terug met '.... en met jou?'
 • Gaat wel
 • Redelijk
 • Vandaag wel aardig
 • Gisteren ging het beter
 • Ik ben blij dat ik er ben
En voor als het heel slecht gaat, maar je wilt het er niet over hebben:
 • Dankje, en met jou?


Wat kun je beter vragen of zeggen?

Dan komen we nu natuurlijk bij de vraag: Wat is een goed alternatief voor de vraag 'hoe gaat het met jou'?. Dat hangt eigenlijk af wie je voor je hebt, wat de situatie is, hoe goed je de persoon kent, waar je hem/haar ontmoet en wat je werkelijk wilt weten. Enkele suggesties kunnen zijn:

Als begroeting:
 • Hallo, leuk je te zien
 • Hoi, goed dat je er bent 
 • Fijn je te zien.
Als je echt wilt weten hoe het gaat, vraag dan
 • Hoe voel je je vandaag?
 • Hoe was je week?
 • Hoe gaat het met (vul hier een symptoom of aangedaan lichaamsdeel in, bijvoorbeeld hoofdpijn, je rug, je voeten e.d.)
Als je de persoon in kwestie wat beter kent, sla dan de vriendelijke introducties over en vraag naar iets specifieks, iets waar de interesses naar uit gaan. Als het gesprek goed op gang is en je denkt dat je gesprekspartner de vraag aankan, vraag dan hoe het ECHT met hem of haar gaat.


Dan zul je een eerlijk antwoord krijgen of geven - iets waar je je allebei blij mee zult zijn.
En... Hoe gaat het met jou?   Heb jij nog iets leuks gedaan dit weekend?Stomme vraag | Hoe gaat het met je? Stomme vraag | Hoe gaat het met je? Reviewed by Afina Weidema on november 03, 2017 Rating: 5

4 opmerkingen

 1. Ah dit is wel echt heel herkenbaar! Heel vaak kan ik gelukkig gewoon zeggen dat het goed gaat, maar het gebeurt ook weleens dat het minder gaat maar dat ik dan toch ''goed'' of iets als ''wel goed/oké'' antwoord omdat het te veel tijd en energie en uitleg kost om de waarheid te vertellen. Maar dan is het des te fijner als het wordt gevraagd door mensen die je echt kennen en van wie je weet dat ze het echt willen weten!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Helemaal mee eens, Vivian. Wel fijn voor je dat je vaak kunt zeggen dat het goed gaat! :)

   Verwijderen
 2. Je kunt op zo'n vraag bijvoorbeeld ook antwoorden met:"naar omstandigheden redelijk." Of "gaat wel he, ik mag niet klagen". Dit zijn uitspraken die ik wel gebruik als ik er niet te diep op in wil gaan....

  BeantwoordenVerwijderen