Positief blijven (deel 3)

Positief blijven ondanks een chronische ziekte (deel 3)


Als iemand iedere dag te maken heeft met de gevolgen een chronische ziekte is het logisch dat je er vaak aan denkt. Vooral aan het begin van je diagnose of bij van verergering van symptomen zijn momenten dat je je zorgen maakt. Het gevaar is echter dat je chronische ziekte je hele leven en manier van denken gaat beheersen, iets waar je niet gelukkiger van wordt.


Vandaag deel ik een persoonlijk artikel over de quote Je ziekte is een deel van je leven en niet je hele leven. Deze quote herinnert mij aan het feit dat ik zoveel meer ben dan mijn chronische ziekte. Hoewel alle symptomen wel mijn hele leven beïnvloed BEN ik niet mijn ziekte, ik HEB een chronische ziekte. Ik ben meer dan alleen pijn, ondefinieerbare symptomen, vermoeidheid en alle dingen die niet meer kan.


Benoem je eigen sterke punten

Hoe werkt dit in de praktijk? Bedenk wat je kwaliteiten zijn en benoem deze eens. Stel jezelf de vraag wat jouw sterke punten en goede eigenschappen waren voordat je ziek werd of je klachten verergerden. Is dit veranderd en op welke manier? Wat zou je kunnen doen om die goede punten en eigenschappen weer naar voren te halen? Stel deze vragen niet om te weten te komen wat je niet meer kunt, maar om erachter te komen wat er nog WEL mogelijk is, misschien door dingen anders te doen.

Probeer ook de goede eigenschappen van jezelf te ontdekken die je sindsdien hebt, denk hierbij aan uithoudingsvermogen, inlevingsvermogen en dergelijke. Focus je dus op de goede kwaliteit en niet allen op de gevolgen van je ziekte.

Laat ik het eens voordoen: Ik ben niet alleen die jonge vrouw die niet meer dagelijks naar kantoor kan; haar vrijwilligerswerk niet meer kan doen zoals ze wil en die een sociaal leven heeft die met disclaimers aan elkaar hangt. Nee. Ik ben Afina: een hardwerkende creatieveling met veel hobby's en passies; verzorgende vrouw van een lieve man; een vriendin waarmee je fijn kunt praten en enorm om en mee kunt lachen; iemand die, dankzij haar eigen ziekte, zich goed kan inleven in andermans situatie; vasthoudend aan goede normen en principes; iemand die klaar staat met een praktische oplossing als je daarom vraagt; bereid om anderen te helpen; en nog veel meer.


Ik ben zoveel meer...
Ik ben dus zoveel meer dan alleen mijn chronische ziekte. Daarom kan ik trots zeggen: Mijn ziekte is een deel van mijn leven en niet mijn hele leven.


 
Lees ook de eerder verschenen delen van deze serie.
Hoe je positief kunt blijven ondanks een chronische ziekte:Positief blijven (deel 3) Positief blijven (deel 3) Reviewed by Afina Weidema on januari 23, 2018 Rating: 5

Geen opmerkingen